Wat moet je weten over het chassisnummer auto?

autoverzekeringen

autoverzekeringen

Om ervoor te zorgen dat er niet kan worden gefraudeerd met auto’s werd ervoor gekozen om alle voertuigen te voorzien van een uniek nummer. Het gaat hierbij om het zogenaamde chassisnummer. Voor het chassisnummer auto geldt dat ze aldus wordt gebruikt om een onderscheid te maken tussen de vele verschillende voertuigen die er allemaal bestaan. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het niet zo dat dit nummer is gekoppeld aan je autoverzekering. Het is zoals reeds aangegeven dan ook een uniek nummer dat is verbonden aan de auto waar je mee rijdt. Wil jij graag alles ontdekken over het chassisnummer waar ook jouw auto over beschikt? Dan is het zeker interessant om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

Hoe herken je het chassisnummer? 

Het zogenaamde chassisnummer is een nummer dat wordt gegraveerd op het chassis of op het frame van de auto. Het is dan ook hier dat de naam vandaan komt. Het is in de praktijk eigenlijk nagenoeg niet mogelijk om deze nummers te verwijderen of te vervalsen. Het is mogelijk om het nummer terug te vinden op een metalen identificatieplaatje. Deze bevindt zich in de motorruimte van elke auto. Het is bovendien ook hier dat de andere informatie is terug te vinden. Denk hierbij niet alleen aan het gewicht, maar ook aan het motortype. Zelfs wanneer er een zwaar ongeval heeft plaatsgevonden is het in principe nog altijd perfect mogelijk om het chassisnummer af te lezen. Dit is het gevolg van de plek in de auto waar ze is terug te vinden.

Verschillende nummerreeksen 

Wanneer je het chassisnummer auto grondig gaat bekijken zal je kunnen vaststellen dat deze uit verschillende nummerreeksen bestaat. Voor elke nummerreeks geldt dat ze over haar eigen, unieke betekenis beschikt. Voor het nummer geldt dat ze te allen tijde dient te voldoen aan de zogenaamde ISO-richtlijnen. Ze bestaat uit drie groepen. Voor de eerste groep geldt dat ze het kortst is. Het gaat hierbij dan ook om het land van herkomst evenals om het land van de fabrikant. De tweede groep bestaat weer uit andere informatie. Hierbij gaat het concreet om de technische aspecten van het voertuig. Zo wordt hier bijvoorbeeld door aangegeven of er sprake is van een automatische versnellingsbak of niet. Ook het aantal deuren evenals het type brandstof wordt hierin beschreven. 

Tot slot is er nog de derde en laatste groep met nummers. Deze zorgt ervoor dat het voertuig te onderscheiden valt van anderen. Het betreft hier dan ook het zogenaamde serienummer. Voor de eerste twee groepen geldt dat ze in de praktijk gelijk kunnen zijn bij verschillende voertuigen. Dit in het bijzonder bij auto’s die meteen na elkaar zijn geproduceerd. Dat geldt uiteraard niet voor het serienummer. Het is dan ook dit nummer dat ervoor zorgt dat het chassisnummer auto echt uniek wordt. Voor het chassisnummer geldt dat er zowel cijfers als letters worden gebruikt.

Het chassisnummer auto bevindt zich ook op het kentekenbewijs

Voor het chassisnummer auto geldt dat ze zich op verschillende plaatsen bevindt. Je treft ze dus met andere woorden niet alleen aan in de auto zelf, maar ook op het zogenaamde kentekenbewijs. Op het ogenblik dat er een auto wordt geïmporteerd zal er altijd een controle van het chassisnummer gebeuren. Dit nummer blijft altijd hetzelfde, dus ook wanneer ervoor wordt gekozen om een auto te exporteren of te importeren. Het maakt op dit vlak dan ook helemaal niet uit wanneer de auto wel over een ander kenteken komt te beschikken. Op het ogenblik dat het chassisnummer op het kentekenbewijs niet overeenkomt met het chassisnummer in de auto is het mogelijk dat er sprake is van fraude. Het belang van het chassisnummer auto wordt ook in andere situaties duidelijk.

Het spreekt voor zich dat er regelmatig auto’s worden gestolen. Het is in de praktijk in de basis ongelofelijk moeilijk om vast te kunnen stellen wie de echte eigenaar is van de auto, tenzij op basis van het chassisnummer natuurlijk. In eerste instantie wordt vaak gedacht dat een gestolen voertuig wordt geïdentificeerd aan de hand van het kenteken. Voor dit kenteken geldt echter dat ze vrij eenvoudig kan worden vervalst. Dat geldt zoals eerder gezegd niet voor het chassisnummer. Ook dit benadrukt eens temeer hoe belangrijk dit nummer in de praktijk wel niet is. 

Achterhaal eventuele schade met het chassisnummer auto 

Voor steeds meer mensen geldt dat ze ervoor kiezen om hun auto niet te kopen in Nederland, maar wel in het buitenland. Wanneer je dat van plan bent loop je in de basis uiteraard wel een extra risico. Toch is het tegenwoordig eigenlijk zeer goed mogelijk om te achterhalen of het voertuig in het verleden bijvoorbeeld reeds schade heeft opgelopen of niet. Hoe dan? Door het chassisnummer auto uiteraard! Dit is overigens niet de enige informatie die je kan achterhalen. Wat namelijk bovendien ook te denken van bijvoorbeeld: 

  • De kilometerstand van het voertuig; 
  • Het aantal eigenaren die de auto reeds heeft gehad; 

Voor bovenstaande informatie geldt dat ze in de praktijk niet zelden door de verkoper wordt verzwegen. Tegenwoordig is het echter zo dat binnen de Europese Unie al deze informatie verplicht moet worden opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat je door middel van het chassisnummer auto heel wat kan herkennen. Ben je dus met andere woorden van plan om een nieuwe auto te kopen? Dan zal je kunnen vaststellen dat het chassisnummer auto je heel wat waardevolle informatie kan vertellen.

Diks verzekeringen – Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

Het chassisnummer auto biedt je precies die zekerheid waar jij naar op zoek bent

Het kopen van een auto brengt in de praktijk uiteraard niet onaanzienlijke kosten met zich mee. Het spreekt dan ook voor zich dat je niet graag een sprong in het diepe zal willen wagen. In het verleden was dat veelal wel het geval, maar daar is inmiddels dus verandering in gekomen. Door het bestaan van het chassisnummer auto wordt er in de praktijk dan ook voor gezorgd dat je een goede kijk krijgt op het leven van het voertuig in kwestie. Op deze manier wordt voorkomen dat je op het einde van de rit een auto koopt die je enkele onaangename verrassingen oplevert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *