Alles wat je moet weten over het theorie examen voor de auto

Wil jij graag beginnen met je rijlessen? Voordat je daadwerkelijk de auto in stapt voor je eerste rijles, is het handig om alvast te beginnen met het leren voor je theorie examen. Hoe meer je weet over de regels van de weg, hoe beter je rijlessen zullen gaan. Om goed voorbereid het theorie examen te maken, is het belangrijk om te weten hoe het allemaal precies werkt.

Wanneer mag je beginnen aan je theorie examen?

Tegenwoordig mag je op je 16e al het theorie examen maken. Dit theorie examen is 1,5 jaar geldig, binnen deze periode moet je dus je praktijk examen ook gemaakt hebben. Je kunt het Theorie examen auto afleggen op elke CBR locatie in Nederland. Hiervoor heb je wel een geldig identiteitsbewijs nodig.

Hoe ziet het theorie examen eruit?

Het theorie examen voor het B rijbewijs duurt 30 minuten, waarbij je 65 vragen krijgt. Er zijn 3 verschillende examenonderdelen, waarbij je voor elk onderdeel een voldoende moet halen. Deze onderwerpen zijn gevaarherkenning, verkeersregels en verkeersinzicht. Voor het onderwerp gevaarherkenning krijg je 25 vragen, waarvan er 13 goed moeten zijn. Het onderdeel van verkeersregels bestaat uit 12 vragen, waarvan je maar liefst 10 goed moet hebben. Het laatste onderdeel, verkeersinzicht, bestaat uit 28 vragen, waarvan 25 goed moeten zijn.

Vraagstelling

De vragen worden op het theorie examen op een verschillende manier gesteld. De vragen worden allemaal op een computer gesteld, waarbij je het juiste antwoord kan invullen of aantikken. De verschillende manieren waarop vragen gesteld kunnen worden zijn;

  • Invulvragen – hier kan je zelf een antwoord invullen, bijvoorbeeld een snelheid die van toepassing is op de foto.
  • Sleepvragen – bij sleepvragen moet je in bepaalde situaties een nummer geven aan degene die voorrang heeft, en dan de volgorde bepalen.
  • Single-sleepvragen – bij deze vraag hoef je maar 1 vraag te slepen naar de juiste situatie.
  • Hotspotvragen – bij hotspotvragen moet je de juiste afbeelding aanklikken op je scherm.
  • Meerkeuzevragen  – meerkeuze vragen kan bestaan uit meerdere antwoorden als a/b/c, maar ook uit ja of nee.

Geslaagd?

Na het halen van je theorie examen krijg je gelijk je theoriecertificaat. Als je een tussentijdse toets wil maken, zul je ook eerst dit certificaat moeten laten zien. Hierna kan je ook je praktijkexamen halen.

Gezakt?

De uitslag van je theorie examen krijg je na het maken van het examen meteen op het scherm te zien. Mocht je gezakt zijn, dan kan je ook zien op welke onderdelen je slecht hebt gescoord. De uitslag met antwoorden op de vragen krijg je ook via de mail thuisgestuurd. Zo kan je zien waar je thuis nog extra aandacht aan moet besteden, zodat je het de volgende keer wel in 1 keer kunt halen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *