Alles dat je moet weten over het rijbewijs C

sleutels

Een rijbewijs halen: het is niet gemakkelijk. Met name het rijbewijs C is een zeer specialistisch rijbewijs dat niet veel mensen hebben gehaald. Het is dan ook vaak niet nodig, maar als jij in grotere voertuigen wil rijden moet je wel. Wat is het rijbewijs C eigenlijk, en hoe moet je het halen? Dat en meer ontdek je hier.

Over het rijbewijs C

Wanneer je wil rijden in een vrachtauto dan heb je een rijbewijs C nodig. De grens tussen bijvoorbeeld een grote bestelbus, een vrachtauto en een vrachtwagen wordt bepaald op basis van gewicht en laadvermogen van het voertuig. We spreken van een vrachtauto waarvoor dus rijbewijs C nodig is vanaf 3500 kilogram. Daarmee heb je het dus niet zomaar over een grote vrachtwagen of een flinke bestelbus. Dit rijbewijs is echt bedoeld voor voertuigen die zo groot zijn dat je ze maar moeilijk kunt besturen. Het idee erachter is ook dat je heel anders leert rijden in een kleinere personenauto, en dat je dus bepaalde vaardigheden opnieuw moet halen.

rijbewijs c

Theorie en praktijk

Net als met een brommerrijbewijs of een rijbewijs B moet je voor je rijbewijs C een deel praktijk en een deel theorie halen. Het gaat hier echter met name om het praktijkonderdeel. Dat is namelijk het lastigste. Veel van de theoretische kennis heb je wellicht al in huis omdat je al een ander rijbewijs hebt gehaald. Heb je dit niet? Dan begin je natuurlijk bij nul. 

Geldigheid van je rijbewijs C

Een vrachtauto rijbewijs is maar vijf jaar geldig. Je moet een rijbewijs B hebben voor je dit rijbewijs erbij mag halen. Als je dus beide nog moet halen, dan begin je met je rijbewijs B. Daar leer je de complete basis en deze kun je vervolgens uit gaan breiden in het rijbewijs C.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *